Trail Expert Levels

Trail Expert Levels verbinden de vaardigheden van de ruiter met de moeilijkheidsgraad van onze obstakels. Zo kan iedere ruiter veilig en ontspannen gebruik maken van ons Xtreme Trailpark. Ons park is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je level. Na je eerste les of Clinic bepaalt de instructeur je level. Beoordeelt hij/zij je voor level 2? Dan mag je ook zonder instructeur komen trainen.

De levels hebben weinig te maken met je rijvaardigheden.

We kijken altijd naar de paard/ruiter combinatie. Als je bijvoorbeeld een wedstrijdniveau M1, ZZ of Grandprix beheerst, dan betekent het nog niet dat je je paard veilig en beheerst over de obstakels kan begeleiden. Ons advies: begin altijd eerst met een ‘ Meet the Trail’ Clinic van 2 uur of een clinic Extreme Mountain Trail van 1,5 uur. Zo kan jij samen met de instructeur bepalen wat je instroomniveau is.

Dit zijn onze 3 Trail Expert levels;

Trail Expert Level 1 (blauw) : Je kan op eigen terrein fijn en ontspannen wandelen en/of rijden. Buitenrijden gaat niet (helemaal) zonder spanning. Kennis van paardentaal begint te ontwikkelen. Je bent bekend met grondwerken met een leadrope. Je kunt je paard leiden, laten volgen, veilige afstand laten houden en halthouden.

Trail Expert Level 2 (groen): Je kan met je paard fijn en ontspannen wandelen op vreemd terrein. Je kan samen met andere paarden ontspannen op buitenrit vanaf eigen terrein. Kennis van paardentaal of gevoel echt partnerschap te hebben in het werk met paard heeft basis. Je beheerst in het grondwerk met de leadrope bovenop de level 1 vaardigheden het van hand veranderen, cirkel opzetten, wijken voorhand, wijken achterhand en het achterwaarts.

Trail Expert Level 3 (oranje) : Je kan alleen op buitenrit. Spanning of stress komt dan weinig voor. Je beheerst het grondwerk zoals beschreven in level 1 en 2.  Je kent de posities van mens ten opzichte van het paardenlijf. Je kan je paard effectief signaal geven met leadrope van 10 meter. Zoals paard door een hindernis sturen terwijl je zelf niet in de hindernis bent.

Moeilijkheidsgraad obstakels

Op de trail vind je bij elk obstakel een duiding met gekleurde stippen. De kleuren zijn blauw, groen en oranje. Blauw staat voor level 1, groen voor level 2 en rood voor level 3. Level 3 is de hoogste vaardigheidsgraad nodig voor het rijden van het obstakel.

De meeste (maar niet alle!) obstakels hebben verschillende opties van gebruik. Soms is er dus een duiding met 2 gekleurde stippen. Bekijk de hindernis goed en bedenk vooraf welke route je geschikt acht voor jou en je paard.

Onze Clinics

Wij geven regelmatig clinics die je helpen je trail vaardigheden te vergroten. Deze clinics zijn afgestemd op de Trail Expert Levels. Wanneer je mee wilt doen, check voor jezelf dan welke level bij jou en je paard past.

Bedenk ook dat jonge onervaren paarden vooral baat hebben bij level 1 trainingen.