Trail Trainen

Stap 1: Meet the Trail

Voordat je gaat trainen op de trail, adviseren we te beginnen met een paar korte grondoefeningen. Op deze manier maak je contact met de taal en de wereld van je paard en kom je zelf  meer in het hier en nu. Bovendien ben je je bewuster van de verantwoordelijkheid die je hebt als leider van je paard. Dit is cruciaal, want paarden denken niet zoals wij en hun wereld is anders dan de onze. Je moet je plaats bepalen – je een waardig leider tonen in de ogen van het paard.

Stap 2: De obstakels

Je gaat samen met je paard en eventueel de instructeur de trail op om kennis te maken met de hindernissen en obstakels, natuurlijk ontvang je hierbij uitleg. Veiligheid en rust staan hierbij zeer hoog in het vaandel.

Dan begint de training op de trail door je paard kennis te laten maken met de eenvoudige obstakels, zoals een paar boomstammen om overheen te stappen. We doen dit meestal vanaf de grond met een leadrope. Nadat het paard de eerste hindernis zelf heeft genavigeerd ga je naar de volgende.

Stap 3: We dagen uit

Het tweede obstakel kan een kleine brug zijn die niet beweegt zoals onze Dry Creek Bridge. We laten het paard er gewoon overheen lopen. Je leidt hem niet omdat dit niet de durf en het vertrouwen zou aanmoedigen waarnaar je op zoek bent.

Je wilt dat het paard zelf begint te kijken en nadenkt. Dat betekent dat hij zijn hoofd laat zakken en zich er een weg doorheen denkt. Je bent op zoek naar een rustige, gedurfde, zelfverzekerde blik.

Stap 4: Aan de slag

Je bent klaar om hindernissen te rijden wanneer je paard heeft geleerd na te denken, weet wat met zijn voeten te doen, hoe de omgeving eruit ziet vanuit verschillend perspectief enzovoort. Het belangrijkste nu is om zelf te ontspannen. Laat het paard doen wat hij weet, en belemmer hem niet. Wanneer je het obstakel nadert, laat hem dan op natuurlijke wijze zijn hoofd laten zakken en in het obstakel stappen. Gebruik je benen om hem recht te houden en werk met hem samen. Ook kun je je stem gebruiken om je paard aan te moedigen.

De moeilijkste obstakels op onze trail- zoals The Rolling Bridge, The Steep Ridge en The ZigZag, zijn de laatste hindernissen die we aanleren.

Wat er gebeurt:

Als je paard de tijd krijgt om dingen te verwerken en erover na te denken, worden de obstakels gemakkelijker te trainen, ook al worden ze moeilijker. Een goede indicatie dat je paard de hindernissen wil leren kennen, is een hangend hoofd; hij zal vaak ook kauwen of zijn hoeven gebruiken om aan te raken. Al dit gedrag is positief en is een teken van acceptatie en leren. Accepteer het leertempo van het paard, alleen zo bouw je duurzaam resultaat! Geniet van jullie weg!

Opbouwen

Wanneer je net begint met extreme trail rijden is het belangrijk te beseffen dat je paard geen concentratiespanne heeft van uren.  Bouw de training op. Misschien ga je pas tijdens de derde training de obstakels op de trail rijden. Of train een aantal obstakels aan de hand, die je vervolgens rijdt en bouw het aantal hindernissen uit. Voor een stukje ontspannen rijden kun je onze Sandy Road rijden. Deze is meer dan 1 kilometer lang. Check de plattegrond.

Veiligheid voor alles

Tenslotte. Bijna al onze hindernissen hebben verschillende mogelijkheden van gebruik. Makkelijker en moeilijker. Xtreme Trail vraagt altijd wijsheid en concentratie. Bouw je vaardigheden op! Je gaat ook niet direct van de zwarte piste!

Wanneer je extreme trail wedstrijden zou rijden in Amerika gaat bij de hogere niveaus ook het tempo waarin de trail gereden wordt een rol spelen. Tijdige overgangen voor de hindernissen zijn dan onderdeel van de wedstrijd. Ook bij ons zijn drafjes en handgalop toegestaan mits de omstandigheden het toelaten. Maar veiligheid voor alles! Je bent zelf verantwoordelijk voor je paard en je eigen lijf en sommige van onze hindernissen zijn echt pittig!

Bij ons zijn nooit meer dan 10 combinaties tegelijk op de trail, veel ruimte dus, maar hou rekening met elkaar! Dit is een absolute must en voorwaarde voor gebruik van de trail.