Waar komt Extreme Mountain Trail vandaan?

De grondbeginselen van Extreme Mountain Trailing als sport en werkwijze is bedacht op basis van de pricipes van Buck Brannaman. Mark Bollender heeft de sport ontwikkeld in Amerika, waarna we in Europa weer onze eigen draai aan geven vanuit Natural Horsemanship gecombineerd met paardentaal.

Een van de doelstellingen van Brannaman is om het dier zich veilig te laten voelen in de buurt van mensen, zodat paard en ruiter een echte verbintenis kunnen bereiken. En dat is dan ook het basis principe van Extreme Mountain Trailing. Je anders bewegen in de richting van paarden is een inspiratiebron niet alleen voor Xtreme Trail maar voor vele anderen. Een onderlinge communicatie tussen paard en ruiter die twee kanten op gaat.

Brannaman werd geboren in 1962 in Amerika. Jarenlang was hij een leerling van Ray Hunt , een van de grondleggers van de natural horsemanship- beweging. Brannaman geeft nu wereldwijd clinics en lezingen. Een van zijn bekende uitspraken over het doel van de paardensport is: “het doel van paardrijden is eigenlijk om gewoon te proberen de mens zoveel mogelijk over hun paard te laten begrijpen” 

Brannaman had een moeilijke jeugd, de werd getekend door veel mishandelingen door zijn vader en hij bracht jaren door in pleeggezinne. Paarden gaven hem troost en hij leerde van zijn eigen ervaringen om naar een situatie te kijken vanuit het oogpunt van het paard. Brannaman heeft geschreven:”Ik ben begonnen met paarden sinds ik 12 jaar oud was en ben gebeten, geschopt, weggegooid en overreden. Ik heb alle fysieke middelen geprobeerd om mijn paard in bedwang te houden in een poging mezelf niet te laten doden. Ik begon te beseffen dat dingen veel gemakkelijker voor me zouden worden als ik eenmaal had geleerd waarom een ​​paard doet wat hij doet.” 

Later gebruikte hij zijn ervaringen en inzichten als paardentrainer en herkende hij bij moeilijke dieren dezelfde angst en vijandige reacties die hij zich herinnerde uit zijn eigen jeugd:”Misbruikte paarden zijn als mishandelde kinderen. Ze vertrouwen niemand en verwachten het ergste. Maar geduld, leiderschap, mededogen en vastberadenheid kunnen hen helpen hun verleden te overwinnen.” 

Brannaman was een van de belangrijkste personen die het personage “Tom Booker” inspireerde in de roman The Horse Whisperer, en was de leidende paardenadviseur voor de gelijknamige film. Hoewel het boek zelf een fictief werk was, zei Evans zelf: “Anderen hebben ten onrechte beweerd dat ze de inspiratie waren voor Tom Booker in The Horse Whisperer. Degene die me echt inspireerde was Buck Brannaman. Zijn vaardigheid, begrip en zijn zachtaardige, liefdevolle hart hebben de wolken gescheiden voor talloze verontruste wezens. Buck is de ‘Zen-meester’ van de paardenwereld .”

De publiciteit van het boek en de film, samen met Brannamans benadering van het behandelen van onrustige paarden en mensen in moeilijkheden met gelijke doses mededogen, heeft geholpen om andere gebieden, zoals therapeutisch paardrijden, te promoten . In die context heeft Brannaman opgemerkt: “Paarden zijn ongelooflijk vergevingsgezind. Ze vullen plaatsen in die we zelf niet kunnen vullen. Ze hebben mensen nieuwe hoop gegeven, een nieuw leven ingeblazen. Een paard wil echt een “alsjeblieft“, om met elkaar om te gaan.” 

Xtreme Trail gebruikt de wetenschappen van Burt nog iedere dag tijdens de clinics die wij bieden. Daarnaast zijn er nog vele andere benaderingen en theorien die we toepassen vanuit de meer modernere visies. Paardentaal is daar een belangrijke speler in.

Buck heeft talloze boeken geschreven over de omgang met paarden waar wij onze lering uit hebben gehaald en het is prachtig om te ervaren dat we die principes, aangevuld met moderne en nieuwe inzichten, mogen delen met de ‘klassieke’ sporters en geintresseerden.

Mark Bolender was de inspiratiebron voor onze obstakels en het park en de benadering van Extreme Trailing als sport. Zijn Extreme Trailpark in Silver Creek is beroemd en geprezen. Zijn manier van trainen lijkt wel voor een deel op hoe we dat tegenwoordig in Europa toepassen maar ook hierin zijn de nieuwe inzichten die toch verschillen laten zien in benadering van paarden.

Een clinic of cursus volgen kan bij ons iedere week. Bekijk ons aanbod

Bekijk hieronder een aantal video’s van Mark Bollender en Buck Brannaman

Terug naar het overzicht