Waarom Extreme Mountain Trail?

Iedere ruiter wil graag een goed team vormen met zijn of haar paard. Je wenst een moedig, gelukkig en zelfverzekerd paard. Om dit te bereiken is en volgens de grondleggers van Extreme Mountain trail geen ander instrument zo efficiënt als deze tak van sport.

Je paard krijgt een taak en zal hierbij lichaamsbewust aan de slag gaan met wat hij/zij onderweg tegenkomt. Je paard moet heel goed nadenken over waar het zijn benen neer zet bijvoorbeeld en heeft daarnaast ook nog een ruiter om voor te ‘zorgen’. Door het berijden van de obstakels kunnen paard en ruiter onzeker of ongemakkelijk worden, maar zullen wel ter plekke moeten samenwerken om veilig de situatie te overwinnen. Vertrouwen en natuurlijk leiderschap van de ruiter zullen dan het paard helpen maar dat geldt andersom ook.

Door deze intensieve samenwerking zal de band tussen paard en ruiter groeien en gaan ruiter en paard ervaren wat ‘ vertrouwen’ voor beiden oplevert. Het paard aansporen of dwingen een obstakel aan te gaan, zal jullie niet helpen. De uitdaging ligt dus in het samenspel en het ontwikkelen van wederzijds begrip, dat is de sport.

Vertraging

Je paard heeft tijd nodig om na te kunnen denken als het een obstakel betreed. Dit is niet te verwarren met weigeren. Je zal merken dat het nadenken en de tijd nemen nuttig is voor de mentale verwerking en het opbouwen van vertrouwen. Elkaar leren lezen, dus paard EN ruiter.

Door de obstakels met zorg te nemen en te vertragen in tempo zal deze ruimte ontstaan. Het paard zal het krijgen van tijd en ruimte ervaren als een “natuurlijk” cadeau zoals het in de natuur ook zijn/haar stappen kiest. Het paard ontwikkeld moed en vertrouwen.

Sportpaarden

Extreme Mountain Trail is heel geschikt voor iedereen die een betere band wil met zijn/haar paard maar ook in het bijzonder voor sportpaarden. Om prestaties op wedstrijden te verbeteren is een moedig paard dat vertrouwen heeft in zijn/haar ruiter, van essentieel belang. Onze tak van sport is hierop een prachtige aanvulling. Voor veel sport ruiters is het spannend om obstakels te rijden zonder sporen of zweep. Dat is precies waar Extreme Mountain trail over gaat; het zonder druk of dwang het samenspel vergroten, een beter team worden, je paard vertrouwen bieden en andersom.

Welke clinic past bij jou?

Kom je voor de eerste keer? Kies dan bijvoorbeeld voor een ‘ Meet the Trail Clinic, een mooie manier om kennis te maken met het park en de grondbeginselen van onze tak van sport.

Zoek je meer verdieping of wil je een intensievere training? Kies dan voor een cursus van minimaal een halve dag. Tijdens onze cursussen is er ruimte voor uitgebreidere individuele doelstellingen zoals: meer vertrouwen op vreemd terrein, ontspannen buiten kunnen rijden, meer vertrouwen tijdens wedstrijden of het verminderen van spanning tijdens prestatie rijden.

Ook geven we regelmatig les aan verschillende rassen. Dit is niet alleen heel leuk maar het geeft ook een leerzaam kijkje in het ras specifieke eigenschappen. De obstakels worden dan uitgezocht op basis van het gestel van het betreffende ras.

Terug naar het overzicht